Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Care sunt marii contribuitori fiscali în România?

O analiză despre industrii, sectoare companii

În ultimii ani am auzit multiple mesaje despre marile companii, cum că desfășoară activitatea în Romania, obțin profituri dar nu plătesc taxe (deși cele două sunt incompatibile simultan, dacă obții profit plătești implicit și impozitul aferent). Sau că marile firme nu obțin profituri deoarece optimizează costurile fiscale prin reducerea acestora.

Pentru echilibrarea discuției este însă necesară o analiză la rece, făcută pe baza cifrelor disponibile la Ministerul Finanțelor Publice asupra sectoarelor și marilor contribuabili în economia României, pe care o detaliez în continuare. Este foarte relevant și util să înțelegem care sunt industriile, sectoarele de activitate (cod CAENCAEN Clasificarea activităților din economia națională 4 cifre) și companiile care contribuie cel mai mult la veniturile publice ale României — deci cine susține de fapt bugetul public în România?

Metodologie

Această secțiune detaliază metodologia de contribuție fiscală (taxele, accizele și impozitele plătite):

  • Contribuția la TVA, aplicând cota de 19% la diferența dintre cifra de afaceri netă și cheltuieli cu mărfuri, materii prime și prestații externe. Limitările acestui calcul se referă la imposibilitatea de a determina ponderea exporturilor și importurilor realizate de aceste companii în perioada analizată precum și regimul TVA al achizițiilor / vânzărilor extra-comunitare;
  • Impozitul pe profit, calculat ca diferența dintre profitul brut și profitul net, deoarece reflectă implicit impactul veniturilor neimpozabile, cheltuielilor nedeductibile precum și a altor deduceri de sponsorizări sau donații din baza impozabilă;
  • Impozitul pe venitul angajaților și contribuțiile sociale aferente contractelor de muncă, având în vedere cheltuielile de personal înregistrate de companii în contul de profit și pierdere din fiecare an din perioada analizată;
  • Accizele plătite conform normelor în vigoare pentru perioada analizată au fost distribuite în funcție de sursă (alcool, tutun, combustibil, jocuri de noroc, etc.) în funcție de cota de piață a companiilor din industria respectivă, având în vedere cotele de accize pentru fiecare produs / serviciu în parte.

Impactul fiscal al marilor contribuitori

Astfel, analizând distribuția veniturilor publice în funcție de industria de proveniența a companiilor contribuitoare, 51% din veniturile publice încasate la bugetul de stat in perioada 2015–2020 provin de la firmele active în distribuție, mașini și echipamente, transporturi, retail, construcții și IT (procentele pentru fiecare sector în parte sunt detaliate in graficul si tabelul alăturat).

wdt_ID Total taxe Pondere taxe
15 Comert cu ridicata si distributie 12
16 Industria de masini si echipamente 12
17 Transporturi 8
18 Comert cu amanuntul 7
19 Constructii 6
20 IT 6
21 Alte industrii 49
Graficul 2

Distribuția taxelor și impozitelor în funcție de industrie

Veniturile publice încasate de statul român sunt concentrate și la nivel de activități specifice, dacă granulăm contribuțiile în funcție de codul CAEN principal. Astfel, primele 10 sectoare contribuitoare la bugetul public generează aproape 37% din veniturile publice încasate în perioada 2015–2020. Sectorul cu cea mai mare contribuție este comerțul cu ridicata al produselor din tutun (10%), urmat de retailul carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (9%), contribuțiile semnificative ale celor două sectoare fiind datorate în special accizelor aplicate produselor comercializate.

wdt_ID CAEN Semnificație CAEN Pondere
1 4635 Comerț cu ridicata al produselor din tutun 10
2 4730 Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate 9
3 4711 Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun 4
4 6201 Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client) 2
5 3511 Producția de energie electrică 2
6 0610 Extracția petrolului brut 2
7 2931 Fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și motoare auto 2
8 2932 Fabricarea altor piese și accesorii pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule 2
9 4120 Lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale 2
10 4941 Transporturi rutiere de mărfuri 2
Dacă avansăm cu analiza la nivelul cel mai granular, cele mai mari 10 companii care aduc cele mai importante contribuții de taxe și impozite la venitul public generează 8,5% din veniturile încasate de statul român în perioada 2015–2020 (ponderea variază între 7,8–9,4%, conform tabelului alăturat). Practic, aproape 10% din toate veniturile încasate la buget sunt generate de cei mai mari 10 contribuitori, conform graficului următor.

Graficul 3

Taxe top 10 companii ca procent din veniturile publice, România

Din cele mai mari 10 companii contribuitoare la bugetul public în perioada 2015–2020, cel mai mare aport este adus de o companie din industria tutunului (grupul British American Tobacco, care operează 3 entități în România). Urmează 3 companii din industria de combustibil (rafinare și retail — OMV, Rompetrol și MOL) și încă 2 companii din sectorul de energie (Romgaz și Hidroelectrica). Topul celor mai mari 10 contribuitori este completat de Automobile Dacia, Dedeman și RCS-RDS.

Impactul total la bugetul public generat de aceste 10 companii în perioada 2015–2020 este ilustrat în graficul următor (cifrele calculate însumează impozitele pe profit, dividend, contribuții sociale pentru angajați și accizele plătite de către consumatori și integrate în prețul final).

Aceștia sunt deci marii contribuabili care susțin cea mai mare parte a veniturilor publice în România.

Graficul 4

Total taxe, impozite, contribuții și accize (milioane Lei, 2015–2020)

Sursa: situațiile financiare ale companiilor (Ministerul Finanțelor Publice), date prelucrate de către autor

Vrei să fii la curent cu tot ce scriu?
Abonează-te la newsletter!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play