Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Întrebări

Cuprins

De unde pot descărca aplicația Money in Motion?

Aplicația poate fi descărcată din Apple AppStore și Google Play, căutând „Money in Motion”, însă dacă tot nu o găsiți, vă rugăm să accesați link-urile de mai jos. De asemenea, pentru mai multe informații despre MiM (parteneri, viziune, obiective, functionalități și testimoniale) vă rugam să accesați iancuguda.ro/mim.

1

Ce trebuie sa fac pentru adaugarea unui membru in familie, pentru a vedea impreuna cheltuielile in timp real?

Linkul de invitatie duce catre descarcarea aplicatiei MiM de catre partenerul invitat (membrul din familie), daca acesta din urma NU are aplicatia MiM instalata. Practic, pentru ca invitatia de asociere sa functioneze, partenerul invitat trebuie sa aiba deja descarcata aplicatia MiM, dar fara sa isi creeze cont. In acest caz, linkul de „Accepta invitatie” va functiona ca un link de asociere. Puteti testa ca asocierea si adaugarea membrului a functionat corect daca vedeti impreuna aceleasi cheltuieli, de pe dispozitive diferite. Pentru actualizarea cheltuielilor pe ambele dispozitive, trebuie sa trageti in jos ecranul de Acasa (HomePage), prin miscarea clasica de actualizare (refresh)

In cazul in care partenerul a instalat aplicatia MiM si si-a configurat un cont de utilizator (o familie separata), trebuie sa mearga la Contul Meu / Setari Cont / Sterge Cont si astfel va fi deconectat (logout din aplicatia MiM). In felul acesta, partenerul isi va sterge contul (familia configurata separat), dar va ramane cu aplicatia MiM instalata pe telefon. Mai departe, partenerul trebuie sa se intoarca la invitatia de alaturare primita pe email, sa dea “Accept invitatie” (poate reutiliza linkul de invitatie trimis pe email), care va functiona de aceasta data ca un link de asociere conturi. Odata parcursi acesti pasi, partenerul va aparea in familia dvs si invers (dvs veti aparea ca familie a partenerului pe telefonul acestuia/acesteia).

2

Putem sa alocam economiile realizate pe diferite clase de active sau investitii?

Aplicatia MiM este o aplicatie pentru monitorizarea cheltuielilor personale si contabilizarea economiilor. MiM nu este o aplicatie pentru planificarea investitiilor, sau pentru alocarea economiilor realizate pe diferite clase de active (actiuni, obligatiuni, imobiliare etc). Spre exemplu, costul politelor de asigurare CASCO sau RCA pot fi introduse la cheltuielile din categoria “Asigurari si servicii financiare”, dar alocarea economiilor catre produse de investitii (ex: sumele allocate in Pilonul III pentru pensia administrate privat) nu este monitorizata in aplicatia MiM. Extinderea aplicatiei MiM pentru acoperirea zonei de investitii poate fi un subiect considerat in dezvoltarile viitoare.

3

Aplicatia Money in Motion se poate folosi in diaspora?

In prima versiune lansata in luna martie 2024, aplicatia MiM se poate folosi doar cu moneda RON. In variantele viitoare, intentionam sa introducem mai multe monede in aplicatie (USD, EUR, GBP, MDL) si astfel, sa fie o aplicatie care poate fi descarcata si folosita pe plan international.

4

Cum pot sterge sau edita cheltuielile introduse?

Cheltuielile introduse pot fi editate prin accesarea acestora in sectiunea “Istoric”. Prin selectarea unei cheltuieli apare sectiunea “editare” prin simbolul “stilou” din stanga sus. Odata introduse, cheltuielile sunt reale si pot fi editate in cazul unor erori. (modificare suma, a destinatarului, sau a categoriei de cheltuiala). Stergerea efectiva a unei cheltuieli nu este disponibila in prima versiune a aplicatiei MiM, dar este avuta in vedere pentru versiunea viitoare. Intre timp, ca solutie temporara, cheltuielile care se doresc a fi sterse, pot fi editate cu valoarea “0,1” (practic nu influenteaza cu nimic suma totala de cheltuieli). 

5

De ce nu se pot modifica categoriile de cheltuieli in functie de dorinta fiecarui utilizator?

Legenda de cheltuieli include 19 categorii posibile + Diverse, in cea din urma fiind incluse toate cheltuielile care nu se pot aloca la celelalte categorii. In versiunile viitoare ale aplicatiei MiM intentionam sa introducem rapoarte pentru comparatia cheltuielilor utilizatorilor in oglinda cu indivizi / gospodarii similare (acelasi numar de membri, varsta, venituri si judet), in scopul emiterii de recomandari si sugestii de optimizare bugete. Din acest motiv, avem nevoie ca legenda de cheltuieli sa fie fixa, aceeasi pentru toti utilizatorii. Pentru a veni in intampinarea nevoilor de personalizare cheltuieli, urmeaza sa introducem in versiunile viitoare ale aplicatiei MiM posibilitatea de: adaugare observatii / notite pentru anumite cheltuieli (optional),

6

Cum pot defini tintele lunare pentru fiecare categorie de cheltuiala in parte?

Setarea tintelor (bugetelor) pentru fiecare categorie de cheltuiala in parte (sau doar pentru cele pentru care se doreste) este extrem de importanta si se refera la o functionalitate esentiala a aplicatiei MiM: monitorizarea cheltuielilor realizate prin comparatie cu tintele stabilite. Tintele pentru categoriile de cheltueli se pot stabili din Contul meu / Finante / Editeaza bugete pe categorii.

7

Cum pot sa vad pe ce am cheltuit banii folosind aplicatia Money in Motion?

Afisarea cheltuielilor este disponibila in mai multe zone ale aplicatiei MiM. In primul rand, sectiunea “Vezi cheltuieli pe categorii”, care afiseaza cheltuielile realizate in luna, pentru fiecare categorie de cheltuiala in parte, cat reprezinta din tinta stabilita si total venituri. In al doilea rand, din sectiunea “Istoric” , unde se poate alege perioada (predefinit sau personalizat), cine a introdus cheltuiala, beneficiarul si categoriile de cheltuieli de interes. In al treilea rand, din sectiunea “Rapoarte”, unde se poate extrage evolutia cheltuielilor pe luni, pe categorii cheltuieli (extinse sau restranse), pe membri sau prin comparatie cu tintele stabilite.

8

Cum se poate modifica venitul recurent in aplicatia Money in Motion?

Venitul recurent ramane acelasi introdus de catre dvs, putand fi modificat doar in situatia in care se schimba valoarea acestuia. Pentru modificarea venitului recurent, utilizatorul trebuie sa acceseze Contul meu / Finante / Editeaza venit recurent.

9

Cum pot introduce bonurile de masa ca forma de venituri variabile?

Bonurile de masa sunt o forma de venituri non-salariale din care se pot acoperi cheltuielile cu produsele alimentare. Deoarece valoarea tichetelor de masa nu este fixa in fiecare luna, acestea pot fi introduse ca venituri variabile, alegand sectiunea “Alte surse”. Veniturile variabile se pot introduce in aplicatia MiM din aceeasi zona de unde se inregistreaza si cheltuielile, respectiv butonul central din meniul rincipal cu simbolul + . Mai departe, utilizatorul alege tabul / sectiunea de “Venituri” din meniul noului ecran, unde poate introduce suma si categoria ad-hoc de venituri (bonus performanta, randament investitii, vanzari active, donatie / mostenire, imprumut termen scurt, alte surse)

10

Cum putem introduce venituri variabile in aplicatia MiM, alaturi de cele recurente?

Veniturile variabile se pot introduce in aplicatia MiM din aceeasi zona de unde se inregistreaza si cheltuielile, respectiv butonul central din meniul Principal cu simbolul + . Mai departe, utilizatorul alege tabul / sectiunea de “Venituri” din meniul noului ecran, unde poate introduce suma si categoria ad-hoc de venituri (bonus performanta, randament investitii, vanzari active, donatie / mostenire, imprumut termen scurt, alte surse)

11

Ce fac daca venitul recurent este incasat de mai multe ori pe luna (avans & lichidare)?

Data incasarii venitului recurent este informativa, fara sa afecteze statisticile sau rapoartele situatiei financiare. Aspectul important este suma totala a veniturilor recurente care se incaseaza in fiecare luna, fara sa conteze

12

Unde este evidentiat soldul economiilor realizate in aplicatia MiM?

Scopul aplicatiei Money in Motion este sa ajute utilizatorii in evidenta cheltuielilor si optimizarea bugetului prin reducerea risipei. Astfel, la inceputul fiecarei luni calendaristice, cheltuielile se reseteaza la zero, pentru a incepe evidenta acestora pentru o noua luna. Evidenta economiilor practic se face in fiecare luna, iar monitorizarea acestora pentru o perioada mai indelungata se poate face cu ajutorul raportului de “Venituri, cheltuieli si economii” din sectiunea de Rapoarte.

13

De ce nu pot modica ziua in care este inregistrata o cheltuiala?

Cheltuielile introduse in aplicatia MiM vor prelua automat data aferenta zilei in care au fost inregistrate in aplicatie. Prin utilizarea aplicatiei MiM, ne dorim sa incurajam/stimulam introducerea zilnica a cheltuielile realizate, fapt pentru care utilizatorii sunt recompensati cu streak-uri care le pot creste sansele pentru diverse premii.In cazul in care sunt cheltuieli omise intr-o zi, acestea pot fi introduse fara nicio problema in ziua cand v-ati amintit de ea, deoarece acest lucru nu va modifica rapoartele statistice, atata timp cat este adaugata in aceeasi luna in care a fost realizata in realitate.

Pentru prima varianta a aplicatiei MiM (lansare in luna martie 2024), nu a fost introdusa aceasta functionalitate (de a modifica data unei tranzactii) pentru a nu ingreuna/incarca prea tare procesul de introducere manuala a cheltuielilor prin afisarea prea multor ecrane. In versiunile viitoare ale aplicatiei, este planificata integrarea cu bancile pentru preluarea automata a cheltuielilor, aspect care va rezolva si problema datelor aferente cheltuielilor.

14

Se poate modifica luna calendaristica in app. MiM, in functie de ziua incasarii salariului?

Luna calendaristica utilizata de aplicatie este 1–30, astfel ca nu puteti seta inceperea lunii “financiare” in ziua incasarii salariului (ex.: 25). In versiunile viitoare ale aplicatiei MiM se vor implementa rapoarte trimestriale care vor compara gospodariile din acelasi judet, cu aceeasi structura familiala si venituri, astfel ca pentru toti cei cuprinsi in raport, perioada analizata (trimestrul) trebuie sa fie acelasi (calendaristic).

15

Cum pot introduce notite sau observatii personale pentru anumite cheltuieli?

Aceasta functionalitate nu este disponibila in prima versiune a aplicatiei Money in Motion (luna lansarii martie 2024), dar intentionam sa adaugam optiunea in versiunile viitoare, cat mai curand.

16

Aplicatia Money in Motion se va integra automat cu bancile in versiunile viitoare?

Da, pentru simplificarea introducerii cheltuielilor in aplicatia MiM, in versiunile viitoare este planificata integrarea cu bancile pentru preluarea automata a cheltuielilor.

17

Cum pot vedea cheltuielile pentru concedii in aplicatia MiM, deoarece nu avem o categorie de cheltuiala in acest scop?

Chiar daca nu exista o categorie dedicata pentru concedii, cheltuielile ocazionate de vacante se pot filtra si vizualiza din sectiunea “Istoric”, filtrand cheltuielile realizate in perioada concediului respectiv (inceput – sfarsit concediu). In versiunile viitoare se pot cauta cheltuielile in sectiunea “Istoric” in functie de anumite cuvinte cheie continute in notitele / observatiile introduse de utilizator pentru fiecare concediu in parte (ex: “Franta” / “Italia” / “Mamaia” / “Brasov” etc. ). Evidenta cheltuielilor pentru concedii in functie de mai multe categorii aferente (HoReCa, transport, haine, etc.) ajuta utilizatorii sa inteleaga componenta cheltuielilor pentru concedii pentru fiecare categorie in parte, pentru o evidenta mai clara. Spre exemplu, un buget anualizat dedicat concediilor poate sa depaseasca tinta propusa din cauza unui singur concediu, pe fondul depasirii cheltuielilor propuse pentru o componenta (hotelul prea scump sau costurile de transport peste buget)

18

Cum pot tinte evidenta cheltuielilor pentru animalul de companie, folosind aplicatia MiM?

In legenda de cheltuieli nu exista o categorie dedicata animalelor de companie, dar acestea pot fi inregistrate ca un “membru” in familie (Contul meu / Familia mea / Adauga membru), astfel incat sa puteti aloca toate cheltuielile aferente pentru acest beneficiar / centru de cost (sanatate, mancare, haine, ingrijire corporala, cadouri etc.)

19

Cum stiu daca am depasit tinta de cheltuieli pentru o anumita categorie?

Evidenta cheltuielilor realizate fata de tinta stabilita este vizibila in sectiunea “Vezi cheltuieli pe categorii” din HomePage (Acasa), situatie disponibila pentru luna in curs. Pentru analiza unei perioade mai extinse, se poate folosi raportul “Cheltuieli vs obiectiv”, de unde se poate alege perioada, categoria (sau categoriile multiple de cheltuieli), iar rezultatele vor fi afisate pentru fiecare luna in parte, din perioada selectata. In rezultatele finale se poate observa totalul cheltuielilor realizate si obiectivul propus. O eventuala depasire a tintelor cumulate pentru perioada selectata, indica necesitatea ajustarii corespunzatoare a tintei in jos pentru restul anului, in vederea recuperarii decalajului (depasirea de buget).

20

Tutoriale

Introducerea și distribuția cheltuielilor pe categorii

Configurarea familiei și a obiectivelor ținte financiare

Istoricul cheltuielilor, filtre și afisare

Raport 1 – Venituri, Cheltuieli și Economii

Raport 2 – Distribuția cheltuielilor

Raport 3 – Cheltuieli vs Obiectiv

Adăugare membru în familie și sincronizare conturi