Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... datoria publică a României pe cap de locuitor a ajuns să fie egală cu salariul mediu net anual pe cap de locuitor?

Practic, România înregistrează cea mai ridicată povară financiară a datoriei publice raportată la salariul mediu al populației, comparativ cu restul țărilor din UE, ceea ce reflectă o capacitate de rambursare redusă. Paradoxal, România înregistrează și cel mai scăzut nivel al datoriei raportate la PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri) din UE. În ciuda acestui fapt, dobânzile ridicate sunt cauzate de o capacitate de rambursare în scădere, trendul accelerat de creștere a datoriei publice și direcția de orientare a fondurilor (mai mult social, mai puțin către investiții).

Grafic 1

Datorie publică / loc vs salariul mediu net / loc

Logo Money in Motion

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play