Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Cărți

De ce eșuează companiile?

10 Greșeli & 100 Soluții

Editura Publica, 2018

În aproape 550 de pagini ale cărții, documentez cele mai comune 10 greșeli ale companiilor active din România, care au intrat în insolvență în perioada 2007–2016. Într-un limbaj simplu și pe înțelesul tuturor, am oferit 10 răspunsuri practice la întrebarea „de ce eșuează companiile?” și 100 de soluții pragmatice pentru rezolvarea acestora. Recomandările de la finalul fiecărui capitol devin un ghid de bune practici pentru dezvoltarea sănătoasă a propriei companii sau pentru monitorizarea consultativă a partenerilor de afaceri.

Cartea este structurată pe cele trei etape de învățare: citești (înțelegând cele 10 greșeli cu ajutorul glosarului tehnic, precum și modul în care acestea pot fi corectate sau evitate, folosind cele 100 de soluții), vezi (prin exemplele practice de companii de succes versus firme care au intrat în incapacitate de plată din cauza greșelilor respective) și faci (prin studiile de caz propuse și rezolvate la finalul fiecărui capitol).

În cei 20 de ani de experiență în managementul riscului de credit, am întâlnit peste 1.000 de antreprenori din toate domeniile de activitate, am analizat declarațiile financiare pentru aproape 100.000 de companii care au intrat în insolvență și am susținut cursuri de finanțe corporative pentru aproximativ 1.000 de profesioniști din toate industriile. Experiența mea în analiză financiară este sintetizată în prima mea carte, a cărei misiune este clară: să transforme eșecul altora într-o curbă a învățării pentru fiecare cititor!

Coperta cărții „De ce eșuează companiile? 10 greșeli și 100 de soluții”, editura Publica

O poți cumpăra de aici:

Coperta cărții „Economia în perioada coronavirusului, ghid de bune practici pentru antreprenori și politicile publice”, editura Publica

O poți cumpăra de aici:

Economia în vremea coronavirusului

Ghid practic pentru antreprenori și politici publice, Ed. Publica 2020

Editura Publica, 2020

În această carte propun un set de bune practici pentru antreprenori și politicile publice în vederea supraviețuirii în condiții de criză. Deși a fost scrisă la vârful impactului epidemiologic și economic provocat de pandemia de COVID-19, măsurile propuse sunt aplicabile în orice recesiune, indiferent de natura acesteia. Utilitatea ei în orice criză financiară rezidă în similitudinile dintre acestea în ceea ce privește efectele negative cauzate companiilor: scăderea vânzărilor, încasarea tardivă a facturilor, vânzarea lentă a stocurilor, dificultățile în obținerea finanțării și foarte multe incertitudini. 

Economia în vremea coronavirusului este structurată pe trei momente ale evoluției mediului de afaceri din economia românească – trecut (2010-2019), prezent (2020) și viitor (2021-2030) – și propune 60 de tehnici practice pentru ca antreprenorii și guvernanții să ia împreună cele mai bune decizii. Tehnicile referitoare la trecut sunt necesare pentru creșterea imunității înainte de impact. Obiectivul măsurilor propuse pentru prezent se referă la supraviețuirea în timpul crizei. Cele mai bune practici propuse pentru viitor se referă la accelerarea relansării și la consolidarea unei dezvoltări durabile pe termen lung.Misiunea cărții este salvarea cât mai multor companii și locuri de muncă, atunci când se confruntă cu situații de criză.

Banii în mișcare

Prosperitatea în 10 pași

Editura ASE, 2021

Vei găsi în această carte sute de sfaturi și recomandări însoțite de exemple concrete despre cum să faci că banii să muncească pentru tine. Toate acestea sunt explicate simplu, pe înțelesul și buzunarul tuturor, începând de la sume mici de bani (ce să faci lunar cu 100 lei?) până la investiții semnificative. Întrebarea  esențială este următoarea: cum să mișcam banii împreună astfel încât prosperitatea noastră, ca indivizi, să genereze prosperitatea României? Această simbioză perfectă depinde de răspunsurile la câteva întrebări esențiale, pe care încerc să le ofer în această carte. 

Care sunt principiile pentru o viață prosperă? În primul capitol surprind cele zece principii pentru dobândirea independenței financiare. Principiile sunt însoțite de exemple concrete pentru circuitul profitabil al banilor în familie, recomandări pentru realizarea bugetului de venituri și cheltuieli, cât să economisim și bune practici pentru cele mai profitabile investiții. 

În ce să investim economiile noastre? În aceasta parte a cărții explic ce înseamnă investițiile inteligente în imobiliare, piață de capital (acțiuni și obligațiuni) sau active alternative (startup-uri, obiecte de artă, metale prețioase, tranzacții valutare sau criptomonede). Pentru fiecare clasă de active în parte detaliez principiile pentru investiții profitabile, ce trebuie să faci concret și care sunt cele mai bune recomandări pentru mișcarea banilor cu valoare adăugată maximă. O să vezi că toate acestea depind de foarte mulți factori, precum: obiectivele de randament și risc asumat, constrângeri, orizontul de timp, sursa veniturilor, dimensiunea averii relativ la cheltuieli și nevoi, riscul standardului de viață, profilul investitorului și limitările raționale sau emoționale. Vei vedea cum să planifici investițiile în funcție de cei mai importanți indicatori de bord: taxele, inflația și evoluția monedelor. 

Relația cu băncile și asigurătorii? Vedem ce trebuie să faci pentru a înclina balanța dinspre credite proaste către credite bune, cum să rambursezi anticipat eficient împrumuturile ipotecare și care sunt cele mai bune sfaturi pentru gestionarea inteligentă a celor mai importante soluții de asigurare. 

Cum să începi o afacere? Aici vei găsi informațiile necesare și tot ce trebuie să știi pentru o afacere la început de drum: cum se face și ce conține un plan de afaceri, soluții pentru finanțarea unui startup, care sunt cele mai importante aspecte la care trebuie să fii atent și ce greșeli să eviți. 

Independența financiară între generații? Vedem ce trebuie să facem pentru o bătrânețe liniștită din punct de vedere financiar și cum să le insuflam copiilor principiile independenței financiare de la o vârstă fragedă. Asumarea timpurie a responsabilității financiare pentru bătrânețe, cuplată cu educația financiară a copiilor reprezintă mixul necesar pentru o viață echilibrată și în perfectă armonie cu banii noștri. Miza este enormă, eșecul este dureros: dependența financiară a copiilor ajunși adulți poate periclita independența financiară a adulților ajunși la vârsta de pensionare.

Misiunea proiectului „Banii în mișcare” este să contribuie la dezvoltarea unui popor responsabil care să ia decizii financiare înțelepte în viața personală și de familie. Obiectivul este unic: independența financiară, respectiv atingerea acelui moment special începând cu care nu mai suntem constrânși să muncim nicio zi din viața noastră pentru nevoi și dorințe, moment din care putem munci doar din pasiune.

Coperta cărții „Banii în mișcare, prosperitatea în 10 pași”, editura ASE

O poți cumpăra de aici:

Logo Money in Motion

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play