Iancu Guda

Despre mine

Cunoașterea vine împreună cu responsabilitatea de a spune adevărul și de a schimba lucrurile în bine. În cei peste zece ani de experiență în managementul riscului de credit, acumulați la compania Coface, am întâlnit peste 1.000 de antreprenori din toate domeniile de activitate, am analizat declarațiile financiare pentru aproape 100.000 de companii care au intrat în insolvență, am susținut cursuri de finanțe corporative pentru aproximativ 1.000 de profesioniști din toate industriile și am fost invitat în calitate de lector, ca să susțin prelegeri privind mediul de afaceri din România, la aproape 100 de evenimente publice.

Pentru mine, moșternirea lăsată de înaintașii noștri este simplă. Avem datoria de a sluji umanitatea, țara și comunitatea, de a construi o lume mai bună pentru generația viitoare. Consider că această responsabilitate revine tututor, dar, în mod special, celor care au avut acces la o educație superioară, care au datoria să împărtășească cu toți ceilalți cunostințele și abilitățile dobândite. Voi scrie în acest blog, într-un limbaj cât mai simplu și cu o adresabilitate largă, despre subiecte de interes major pentru mediul de afaceri din Romania.

Prin opiniile și analizele exprimate în acest blog, doresc să pun în folosul mediului de afaceri întreaga mea experiență practică și pregatire educațională.

John Kennedy exprima, în discursul său de investitură ca Președinte al SUA din 20 Ianuarie 1961, următorul îndemn:

„Nu întreba ce poate face țara pentru tine, ci întreabă-te ce poți face tu pentru țara ta.”

Background profesional

În decembrie 2005, exact când am împlinit vârsta de 20 ani, m-am alăturat echipei Coface România, una dintre cele mai importante companii la nivel global în managementul riscului de credit. Mi-am construit cariera profesională de jos, începând ca simplu ucenic (internship), și continuând cu foarte multe schimbări—oferițer de credit, analist financiar, manager dezvoltare produse, director informații de afaceri. După 10 ani, începand cu 2015, am preluat responsabilitatea pentru dezvoltarea liniilor de servicii ca și Director General al Coface Credit Management Services.

Începând cu anul 2013 predau cursuri de analiză financiară și finanțe corporative în calitate de lector asociat la Institutul Bancar Român. Îmi face o deosebită plăcere să prezint și să dezbat teme economice împreună cu studenții, iar ASE București, UTM București și Sheffield EMBA mi-au oferit astfel de ocazii.

De asemenea, începând cu anul 2017, sunt autorizat de catre ASF pentru poziția de Administrator Independent în Consiliul de Administrație al BRD Asset Management.

Activitate de cercetare

Pe parcursul carierei profesionale am publicat peste 100 de analize, studii de impact și articole în publicațiile locale de afaceri (Ziarul Financiar, Hotnews, WallStreet, Profit.ro, Capital, etc.), cât și internaționale (Financial Times, EU-Business etc.).

Între 2016–2017 am scris prima mea carte: De ce eșuează companiile? 10 greșeli și 100 șoluții, la Editura Publica, marcând astfel primii 10 ani de experiență profesională în managementul riscului de credit. Cartea este documentată prin analiza declarațiilor financiare ale celor 100.000 de companii care au intrat în insolvență pe durata experienței profesionale a autorului.

Background educațional

După absolvirea facultății FABBV (Finanțe Asigurări Bănci și Burse de Valori) din cadrul ASE București, am finalizat cu succes programul DOFIN—Centru de Excelență European.

Ulterior am obținut toate cele trei nivele de certificare CFA (Chartered Financial Analyst) în anul 2016, și detin autorizatia de formator ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări).

Începând cu noiembrie 2014, am urmat cursurile EMBA Sheffield University, pe care le-am finalizat cu succes (calificativ cu distincție) la finalul anului 2016, fiind câștigătorul singurei burse integrale la nivel național.

Voluntariat

Începând cu Martie 2012, sunt membru activ al AAFBR (Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România), și preiau responsabilitatea de Vice-Președinte pentru perioada 2014–2016, urmată de mandatul de Președinte al Consiliului Director al AAFBR pentru perioada 2016–2018.

În Mai 2018 am fost reales pentru un nou mandat de Președinte al AAFBR pentru perioada 2018–2020, perioadă în care aniversăm 10 ani de activitate a asociației noastre, care a ajuns în momentul de față la peste 100 de membri activi.

De asemenea, sunt membru activ în cadrul altor asociații de renume, precum CFA România, Asociația Trezorierilor sau Asociația de Management al Creanțelor Comerciale.