Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Dincolo de euforia transferului

O analiză detaliată a mutării lui Drăgușin la Tottenham și impactul său asupra fotbalului românesc

Avem tendința să ne aprindem repede, noi ca popor, dar la fel de repede ne și stingem. Am văzut în ultimele zile toată presa care ridică în slăvi transferul lui Radu Drăgușin la Tottenham Hotspur ca fiind cel mai valoros / important transfer din istoria fotbalului românesc. Hai să o gândim puțin mai bine… Am intervenit astăzi LIVE la Digi Sport cu Viorel Grigoroiu și invitații săi, pentru argumentarea unor perspective noi care NU au fost discutate până acum în spațiul public.

Înainte de toate, este o mare bucurie să vezi că jucătorul român revine în prim plan european, chiar și în lipsa unor performanțe notabile ale echipei naționale sau a celor la nivel de club. Acest transfer probabil este fantastic pentru Drăgușin și foarte bun (ca imagine) pentru fotbalul românesc. Pentru el, sper să se impună acolo, să se dezvolte și mai mult și să ajungă să fie transferat pe sume mai mari cu salarii record.

Totuși, cred că mai există câteva perspective și unghiuri de analiză, unde topul transferurilor de jucători se schimbă semnificativ:

  • Ajustarea cu inflația pe €: din această perspectivă, transferul lui Adrian Mutu la Chelsea în 2003 pe 22 milioane € valorează astăzi circa 33 mil. € (inflația cumulată pe eur în ultimii 20 de ani), ceea ce îl face cu 10% mai scump decât Drăgușin în € ca putere de cumpărare (să comparăm mere cu mere, deci € din 2003 cu cel din 2023).
  • Raportul dintre prețul de transfer și valoarea Ligii 1 din fotbalul românesc (arată cât de mult poate crește un fotbalist român față de cota fotbalului românesc, indiferent de la ce club pleacă și unde ajunge). Sigur, există excepții notabile, precum fotbaliștii din Africa, câteva campionate europene (Serbia sau Croația), sau cazuri punctuale (Haaland de la Manchester City, mult peste cota fotbalului norvegian, sau Lewandowski vs fotbalul polonez), dar toate acestea confirmă regula următoare: în majoritatea cazurilor, jucătorul nu se poate desprinde semnificativ de cota fotbalului din care provine, contează și performanțele la nivelul echipei naționale (voi credeți că Messi primea balonul de aur dacă nu câștiga Campionatul Mondial?). Deci, din această perspectivă, am analizat și ajuns la următorul top al jucătorilor care s-au transferat la cele mai mari prețuri vs valoarea ligii 1 de fotbal din România: Hagi (1995, 30 ani → Galatasaray), Mutu (2003, 24 ani → Chelsea), Drăgușin (2023, 21 ani → Tottenham, 14% vs Superliga evaluată de 219 mil. €). Acest indicator demonstrează un aspect: cota lui Drăgușin poate crește mult mai mult decât 30 mil. €, având în vedere vârsta lui, DACĂ va avea performanțe semnificative și cu naționala de fotbal a României. Sper că ambele să se întâmple.
  • Nivelul indicatorului de încredere: prețul de transfer (amortizat / an) + salariul anual raportat la fondul de salarii și transferuri anuale ale clubului respectiv. Din perspectiva acestui indicator, Radu Drăgușin este un transfer mic pentru Tottenham, care nu reflectă un nivel foarte mare de încredere (nici nu avea cum, având în vedere că are doar 21 ani și vine de la Genoa, deci nu a convins la un club de top în Europa sau în UCL). Aveți atașat cifrele financiare pe ultimii 3 ani ale clubului Tottenham Hotspur: pierderi cumulate de 200 milioane £, datorii de 1,5 miliarde £ (din care 800 mil. £ la bănci și restul bănci de la investitori miliardari), fondul de salarii pentru jucători (182 mil £, cca. 210 mil. €) + bugetul anul de transferuri (amortizările anuale ale achizițiilor istorice = 150 mil. £, adică cam 175 mil. €). Practic, Tottenham recunoaște un cost anual de transferuri + salarii jucători de cca. 385 mil. €, Drăgușin a costat 30 mil. € pe un contract de 6 ani (deci 5 mil. € /an) și un salariu anual de cca. 4 mil. €, deci un cost total of contract de cca. 9 mil. € / an, ceea ce înseamnă doar 2,3% din fondul de salarii și transferuri ale lui Tottenham. Din perspectiva acestui indicator, jucătorul român care a reprezentat cea mai importantă achiziție din istorie, raportată la dimensiunea salariilor și bugetului de tranferuri ale clubului cumpărător, este Ianis Hagi, transferat cu 2 mil eur de la Fiorentina la Viitorul în 2018, respectiv 60% din fondul de salarii și transferuri anual ale clubului la acea vreme. Desigur, apare elementul subiectiv: Gică Hagi a dat dovadă de cea mai mare încredere într-un fotbalist român raportat la puterea financiară a clubului, acesta fiind fiul său, care a și convins imediat (a fost transferat mai departe pe o sumă dublă și a făcut istorie cu România U21 la campionatul european din Italia, 2019). Ca să înțelegeți ce înseamnă acest indicator de încredere, dacă Tottenham avea aceeași încredere în Drăgușin, precum Viitorul în Ianis Hagi, bugetul alocat pentru Drăgușin trebuia să fie cca. 230 mil eur, din care 100 mil euro salariu (20 mil. € / an) și transferul de 130 mil. €. Asta ca să avem o scalare a dimensiunii transferului din perspectiva încrederii clubului în jucător.

În concluzie:

  • Transferul lui Drăgușin este cel mai mare din istoria fotbalului românesc doar din perspectiva sumei absolute, ajustând cu inflația este cu 10% sub transferul lui Adrian Mutu la Chelsea în 2003.
  • Transferul lui Drăgușin este al treilea din perspectiva creșterii cotei unui jucător român față de fotbalul din care provine, după Hagi și Mutu. Având doar 21 de ani, Drăgușin poate crește semnificativ mai mult, dar va începe să conteze în viitor și ce va face la Naționala României.
  • Transferul lui Drăgușin este foarte mic pentru Tottenham, nu înseamnă decât 2,3% din fondul de salarii și transferuri ale lui Tottenham, ceea ce nu arată o încredere deosebită în transfer (nici nu avea cum, la doar 21 de ani după ce a jucat 2 ani la Genoa, deci nu a convins la un club de top în competiții premium precum UCL). Cel mai ridicat nivel de încredere acordat vreodată unui jucător român de un club de fotbal este Viitorul la transferul lui Ianis de la Fiorentina, în 2018 (60% din fondul de salarii și transferuri de la acea vreme).

Vrei să fii la curent cu tot ce scriu?
Abonează-te la newsletter!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play