Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... salariul mediu net a crescut în România cu aproape 15% pe parcursul anului 2023, în condițiile în care inflația medie înregistrată în aceeași perioadă a fost de 10,5%?

În ciuda acestui fapt, dinamica vânzărilor din retail a înregistrat o creștere cu doar 2% în 2023, comparativ cu avansul venitului disponibil real de 5%, pe fondul scăderii gradului de încredere al consumatorilor. În acest context, creșterea economică înregistrată de România își continuă frânarea, de la 6% în 2021, 4,5% în 2022 și doar 2% în 2023.

Deși principala locomotivă a economiei frânează, proiectul de bugetul pentru anul 2024 consideră o creștere economică accelerată la 3,4%. Ipoteza este cu atât mai nerealistă cu cât modificările fiscale generează o provara importantă de cca. 6% asupra puterii de cumpărare din sectorul privat (provitul companiilor și salariul net al angajaților din privat), ceea ce se poate traduce într-o scădere și mai accelerată a consumului și creșterea preturilor din cauza majorării presiunilor fiscale.

Cifre exacte ilustrate în graficul următor:

Sursa: INSINS Institutul Național de Statistică, BNRBNR Banca Națională a României

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play