Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... consumul din retailul românesc frânează constant în ultimii 2 ani, decelerând de la aproape 10% în ianuarie 2022 până aproape de 0–1% la finalul 2023?

În acest context creșterea economică înregistrată de România își continuă frânarea, de la 6% în 2021, 4,5% în 2022 și doar 2% în 2023. Deși principala locomotivă a economiei frânează, proiectul de bugetul pentru anul 2024 consideră o creștere economică accelerată la 3,4% iar veniturile încasate la buget sunt proiectate în creștere cu 13%. Aceste tendințe sunt paradoxale, în condițiile în care se cuplează deja cu o frânare consistentă a consumului în economie și creșterea semnificativă a taxelor și impozitelor pentru companii sau populație.

Creșterea mai lentă a consumului din retail (1,5%) comparativ cu avansul venitului disponibil real (5%) este un indiciu pentru scăderea nivelului de încredere al consumatorilor, pe fondul incertitudinilor geopolitice, creșterii taxelor și alegerilor politice multiple din anul curent.

Cifre exacte ilustrate în graficul următor:

Sursa: INSINS Institutul Național de Statistică

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play