Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... companiile unde statul este acționar majoritar cheltuie mult mai mult pentru servicii discreționare și salarii comparativ cu firmele private?

Astfel, ponderea costurilor din categoria „alte cheltuieli de exploatare” (subcontractare, servicii prestate de terți „baieții destepți”) reprezintă 39,1% în anul 2022 pentru companiile de stat (comparativ cu 23% acum cinci ani), aproape dublu față de media companiilor din sectorul privat (19,8%). De asemenea, ponderea cheltuielilor cu salariile în totalul cheltuielilor de exploatare este de 22,3% în anul 2022 în cazul firmelor de stat (comparativ cu 12% acum 15 ani) vs 15,1% în cazul firmelor private. Lider la acest capitol este CFR Călători, unde aproape toate veniturile înregistrate se duc doar către cheltuieli salariale, compania având nevoie de subvenții de la stat de peste 10 miliarde lei în ultimul deceniu pentru a putea funcționa (deplorabil).

Cifre exacte ilustrate în graficul următor:

Sursa: datele financiare ale companiior de la Ministerul Finanțelor Publice

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play