Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... valoarea creditelor imobiliare noi acordate populației pe parcursul anului 2018 se ridică la aproximativ 13 mld. Lei, aproape cât întreg nivelul înregistrat în ambii ani 2007–2008 (perioada bulei imobiliare înainte de impactul crizei financiare)?

Astfel, creditele imobiliare nou acordate au ajuns să reprezintă aproape 40% din totalul creditelor nou acordate populației în perioada 2015–2018, alimentând creșterea prețului mediu la imobiliare cu aproape 40% (exact în același ritm!). Spre deosebire, creditele imobiliare reprezentau maxim 20% din totalul creditelor noi acordate populației în perioada 2007–2008. O altă problemă este structura soldului creditelor, respectiv faptul că aproape 55% din totalul creditelor acordate în sold populației reprezinte credite pentru cumpărarea unei locuințe, în timp ce această pondere era de 25% în 2008. Astăzi populației este mult mai îndatorată pe termen lung (spațiul de bancabilitate adițională este foarte limitat). De aceea, cred că o să ne revenim mult mai lent după următoarea recesiune (perioada de revenire o să dureze mai mulți ani)!

Valoarea garanțiilor „Prima Casă” (cifre exprimate în mil. Lei)

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play