Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... soldul creditelor acordate de sectorul bancar populației rezidente în România pentru achiziționarea unui imobil a crescut de 6 ori în ultimul deceniu?

De la 10 mld. Lei (în 2007) la aproape 70 mld. Lei (mijlocul anului 2018), acesta din urmă reprezentând 54% din totalul creditelor acordate populației (comparativ cu 19% în anul 2007)?

Evoluția soldului creditului acordat populației de către sectorul bancar (mld. Lei)

Acesta este principalul motiv din cauza căruia relansarea economică din următoarea recesiune o să fie foarte lentă: avem o pondere foarte ridicată a populației îndatorate pe termen lung! Supraîndatorarea populației pe termen lung pentru achiziționarea unui imobil a fost principalul factor de susținere a cererii de imobiliare în ultimii 4 ani, determinând creșterea prețului mediu cu 42%. În contextul creșterii accelerate a îndatorării populației pe segmentul creditelor imobiliare, BNRBNR Banca Națională a României a plafonat gradul de îndatorare la 40% (pentru creditele contractate în valută) și 20% (Lei), măsură care a intrat în vigoare începând cu anul curent. Această măsură, coroborată cu taxarea excesivă a creditelor bancare (care va complica accesul la credit și va scumpi dobânzile) și emigrarea accelerată a populației, determină scăderea accelerată a cererii de imobiliare. Astfel, toate fundamentele economice indică o scădere a cererii și, în contextul creșterii (decalate) a ofertei, cred că prețul mediul al imobiliarelor o să scadă cu minim 25% în următorii doi ani!

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play