Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... sectoarele care înregistrează cea mai extinsă perioada de rotație a stocurilor (implicit și expunerea cea mai mare la riscul de volatilitate al cererii și prețului / valorii stocurilor) pe parcursul anului 2017 sunt construcțiile, agricultura, industria extractivă, industria metalurgică și fabricarea produselor textile?

Haideți să le analizăm separat, împreună cu riscurile aferente:

  • sectorul construcțiilor înregistrează o perioadă de producție (durata de realizare a proiectului) care poate varia între 2-3 ani, ceea ce expune acest sector la riscul de volatilitate al prețului din piață. Prețul imobiliarelor a crescut în medie cu 40% în ultimii 3 ani, ajungând semnificativ peste valoarea investițională, în condițiile în care recuperarea prețului prin chiriile viitoare se face în momentul de față pe o perioadă de 25–30 de ani, semnificativ peste intervalul recomandat de 15–20 ani. Astfel, supraevaluarea cu 25%-30% din imobiliare ar trebui să dispară în următorii doi ani, din cauza mai multor factori, respectiv: temperarea ritmului de creștere al veniturilor populației, creșterea costului de finanțare, emigrarea masivă a tinerilor, eliminarea graduală a programului „Prima Casă”. Pe de altă parte, oferta continuă să crească, fiind alimentată de un efect de turmă decalat cu scăderea cererii din prezent. În ciuda victimizării publice (dezvoltatorii se plâng de creșterea costurilor cu muncă și cu materia primă), costul/mp util de construcție a unui rezidențial într-o zonă bună a marilor orașe nu depășește 1.000 €/mp, în timp ce prețul din piață depășește 2.000 €/mp. Scăderea tranzacțiilor de vânzare cumpărare cu 25%–30% în fiecare lună din ultimele două trimestre reflectă aceste cauze. Astfel, companiile active în sectorul construcțiilor rezidențiale vor fi constrânse să reducă prețul cu cel puțin 20%–25% în următorii doi ani.
  • agricultura – creșterea stocurilor din agricultura are mai degrabă un caracter speculativ, în așteptarea unor perioade mai prielnice din perspectiva prețului. Desigur, această strategie poate fi una câștigatoare, în condițiile în care prețul ajunge la nivel dorit, iar costul depozitării este redus și uzura produselor nu este semnificativă.
  • industria extractivă și cea metalurgică — sunt afectate de volatilitatea foarte mare a prețului materiilor prime și a metalelor, în contextul în care companile active în acest sector înregistrează o situație financiare foarte modestă (aspect confirmat și de frecvența ridicată a companiilor insolvente);
  • fabricarea produselor textile — un sector afectat negativ de concurența externă foarte ridicată, creșterea costului resursei umane (într-o activitate unde aportul uman este semnificativ) din cauza majorării salariului minim și a celui mediu, precum și creșterea cheltuielilor de transport din cauza scumpirii combustibilului și a infrastructurii rutiere foarte proaste!

TOP 5 sectoare din perspectiva duratei de rotație a stocurilor (număr zile)

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play