Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... salariul mediu net din administrația publică este de 4.792 Lei în luna Mai 2019, al treilea cel mai mare salariu sectorial din România după cel al intermedierilor financiare și asigurări (5.829 Lei) și IT (5.585 Lei)?

Gestiunea resursei umane în sectorul public din România reflectă mai multe dezechilibre:

  1. Supradimensionarea: 1/4 români activi lucrează în sectorul public, media din UE este 1/6;
  2. Salariile foarte ridicate nejustificate de productivitate sau criterii de performanță.

Raportul dintre salariul din sectorul public și cel privat în România este 175%, în timp ce media în UE este 118%. Salariile din sectorul public reprezintă 32% din veniturile publice curente pe parcursul anului 2018, mult peste media din UE de 22%.

Alocăm 10% din PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri) pe salarii din sectorul public, media din UE nu depășește 6%. România este pe primul loc la toate aceste categorii din UE!

Cum finanțăm asta? Pe datorie, plătind cele mai mari dobânzi din UE la împrumuturile emise pe termen lung. Convergența nu se face forțat, din pix!

Doar investițiile publice și private, lupta împotriva corupției, stabilitatea fiscală, reforma structurală a instituțiilor publice, încurajarea antreprenoriatului prin predictibilitate și concurență loială… acestea sunt ingredientele pentru efecte pozitive acum, mâine și pe termen lung!

Sursa: Institutul Național de Statistică, Ministerul Finanțelor Publice

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play