Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... România înregistrează o expunere a sectorului bancar față de sectorul guvernamental, exprimat ca și procent în totalul activelor bancare, de 22,3%, a doua cea mai ridicată din UE după Ungaria (24%)?

Măsurile fiscale recente care implică taxarea activelor bancare cu aproximativ 0,8% / an (având în vedere nivelul actual al ROBORROBOR Romanian Interbank Offer Rate [Ro. Rata Ofertă Interbancară Românească] reprezintă rata dobânzii la care băncile din România, participante la calculul acestui indice, sunt dispuse să împrumute reciproc în lei, sub formă de depozite. Funcționând pe principiul cererii și ofertei, ROBOR este indicatorul principal pentru costul împrumuturilor interbancare, fiind superior ratei ROBID. Se stabilește pentru diferite scadențe, cele de 3 și 6 luni fiind esențiale pentru creditele cu dobândă variabilă oferite clienților. Calculul ROBOR, efectuat de Thomson Reuters la indicarea BNR, este media aritmetică a cotațiilor, excluzând valorile extreme, în intervalul orar 10:45-11:00.), vor implica automat și creșterea costului de finanțare al statului, companiilor și populației. Astfel, o majorare cu un singur punct procentual a costului de finanțare pentru împrumuturile contracte de statul român, poate anula toate veniturile fiscale suplimentare din taxarea activelor bancare. De asemenea, taxarea trimestrială a activelor băncilor va conduce la scăderea creditelor nou acordate, diminuând investițiile, consumul și creșterea economică, deoarece:

  • duce la stat cel puțin două treimi din profitul întregului sector bancar, diminuând semnificativ randamentul capitalului investit (situat oricum la un nivel foarte redus, respectiv doar 3% ca medie a ultimului deceniu) sau al activelor (situat la 1,2% ca medie pe ultimii trei ani, respectiv 0,5% pentru ultimii cinci ani). Oare unde este lăcomia?
  • suprataxarea băncilor active în România este la cel mai ridicat nivel din Europa (prin comparație cu țări care înregistrează măsuri similare), și poate determina o serie de măsuri normale de natură să protejeze randamentul acționarilor băncilor, respectiv: scăderea dobânzilor la depozite, creșterea marjei la creditele acordate, înăsprirea condițiilor de creditare din cauza aversiunii la risc. Consider că aceste măsuri sunt normale, deoarece băncile NU pot supraviețui înregistrând pierderi pe timpul recesiunii (din cauza cheltuielilor cu provizioanele cauzate de rata creditelor neperformante în creștere) și transferând majoritatea profitului către stat în etapa de expansiune economică;
  • valoarea corectă (liberă) a ROBOR cu maturitate la 3 luni nu poate fi sub 2% (pragul de referință care a intrat în vigoare în forma finală a modificărilor fiscale recente), în condițiile în care inflația anuală este peste 3% (așa cum este previzionat pe parcursul anului 2019). Astfel, analizând evoluția în ultimul deceniu, media ROBOR cu maturitate la 3 luni s-a situat la 1pp (punct procentual) peste media inflației);
  • accesul la creditul bancar va deveni mai dificil și costisitor atât pentru populație (în special pentru segmentul celor cu venituri mici și mijlocii), companii (în special microintreprinderile) și statul român (care riscă costuri suplimentare cu serviciul datoriei de aproape 4 miliarde Lei la fiecare creștere cu 1pp a costului de finanțare).

Ponderea expunerii băncilor față de sectorul guvernamental (% din total active bancare)

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play