Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... România înregistrează cea mai scăzută intermediere financiară din regiune?

Astfel, ponderea datoriilor financiare a populației și a companiilor exprimată ca și raport în PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri) este la cel mai scăzut nivel în România, respectiv doar 16,1% (finalul anului 2018), comparativ cu 12,7% (anul 2007). Polonia înregistrează un nivel aproape de două ori mai mare! Cred că OUG 114, prin dimensiunea excesivă a taxei asupra activelor bancare (așa cum este în momentul de față), va determina scăderea și mai accelerată a creditării companiilor și populației, prin creșterea costului de finanțare precum și accelerarea restructurării sectorului bancar. ROBORROBOR Romanian Interbank Offer Rate [Ro. Rata Ofertă Interbancară Românească] reprezintă rata dobânzii la care băncile din România, participante la calculul acestui indice, sunt dispuse să împrumute reciproc în lei, sub formă de depozite. Funcționând pe principiul cererii și ofertei, ROBOR este indicatorul principal pentru costul împrumuturilor interbancare, fiind superior ratei ROBID. Se stabilește pentru diferite scadențe, cele de 3 și 6 luni fiind esențiale pentru creditele cu dobândă variabilă oferite clienților. Calculul ROBOR, efectuat de Thomson Reuters la indicarea BNR, este media aritmetică a cotațiilor, excluzând valorile extreme, în intervalul orar 10:45-11:00. cu maturitate 3 luni nu poate să scadă sub 2% (doar printr-o comandă legislativă), cât timp inflația anuală rămâne semnificativ peste 3% (așa cum va persista pe parcursul anului curent).

Datorii financiare ale populației și ale companiilor / PIB

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play