Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... începând cu Ianuarie 2010, moneda națională s-a mai depreciat de doar două ori într-un ritm atât de accelerat precum cel din Ianuarie 2019?

0,1 Lei într-o singură lună, de la 4,66 Lei / 1 € pe 3 Ianuarie 2019, la 4,76 Lei / 1 € pe 4 Februarie 2019).

Evoluția cursului Lei / €

Cele două momente la care fac referire sunt aplicarea măsurilor de austeritate în Iunie 2010 (reducerea salariilor în sectorul public cu 25% și creșterea TVA la 24%) și instabilitatea politică din Iulie 2012 (cauzată de suspendarea Președintelui Traian Băsescu).

Astfel, deprecierea monedei naționale din Ianuarie 2019 este a treia cea mai accelerată din istoria ultimului deceniu (având în vedere intensitatea deprecierii într-un timp atât de scurt), și este cauzată în principal de constrângerile masive aplicate politicii monetare guvernate de BNRBNR Banca Națională a României prin cuplarea taxei pe activele bancare de nivelul ROBORROBOR Romanian Interbank Offer Rate [Ro. Rata Ofertă Interbancară Românească] reprezintă rata dobânzii la care băncile din România, participante la calculul acestui indice, sunt dispuse să împrumute reciproc în lei, sub formă de depozite. Funcționând pe principiul cererii și ofertei, ROBOR este indicatorul principal pentru costul împrumuturilor interbancare, fiind superior ratei ROBID. Se stabilește pentru diferite scadențe, cele de 3 și 6 luni fiind esențiale pentru creditele cu dobândă variabilă oferite clienților. Calculul ROBOR, efectuat de Thomson Reuters la indicarea BNR, este media aritmetică a cotațiilor, excluzând valorile extreme, în intervalul orar 10:45-11:00. (ceea ce nu are justificare economică și nu a existat în istoria unei alte țări din lume, niciodată!). România, țara tuturor posibilităților negative!

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play