Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... diaspora a trimis în România aprox 3 mld. € în 2018, nivelul maxim din ultimul deceniu dar aproape de două ori sub nivelul din perioada 2007–2008, înainte de impactul ultimei recesiuni?

Totalul sumelor transferate de către diaspora celor din țară în ultimii cinci ani se ridică la aproape 12,5 mld. €! Transferul acestor bani în totalitate către consum ar trebui să ducă la venituri publice adiționale de aproape 3,5 mld. € (aprox 30% din PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri)), bani care puteau fi folosiți pentru investiții publice.

Spre exemplu, cu taxele și impozitele adiționale încasate din utilizarea în economia internă a banilor trimiși de către întreaga diasporă în ultimii 5 ani, statul român ar fi putut să construiască aproape 350 de km de autostradă… unde sunt?

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play