Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... deficitul public înregistrat în primele cinci luni din acest an se ridică la 14,7 mld. Lei, în creștere cu 81% față de aceeași perioadă a anului anterior?

Această creștere astfel reprezentând cel mai ridicat nivel din România în ultimul deceniu, precum și cel mai mare deficit raportat la PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri) din UE.

Iar veniturile au crescut cu 11,6%, în timp ce cheltuielile s-au majorat cu 16,3%. Cele mai mari creșteri ale cheltuielilor se observă la următoarele categorii:

  • personalul bugetar (+24,6%)
  • asistență socială (+15%)
  • dobânzile pentru creditele contractate (+13,7%)

Aceste trei componente reprezintă 70% din totalul cheltuielilor publice. Din păcate nu mai rămân bani pentru investițiile publice, acestea din urmă crescând doar cu 0,5 mld. Lei an-la-An și reprezentând doar 4,5% din totalul cheltuielilor publice.

Fără investiții… și cu banii aruncați pe salarii, pensii, ajutoare sociale și dobânzi… viitorul nu sună deloc bine!

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play