Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... deficitul fiscal înregistrat în primele 9 luni din acest an este aproape de 27 mld. Lei, cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani?

Exprimat ca procent din PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri), deficitul din acest an este aproape de 2,6%, cel mai mare din ultimul deceniu. Daca economia intră în recesiune în anul următor, nevoia de finanțare actuală este de 4 ori mai mare comparativ cu nivelul de acum un deceniu.

Astfel, nevoia de finanțare a României cauzată prin deficitul fiscal in primele 9 luni din 2008 (exact inainte ca economia noastră să fie lovită de criza financiară globală) era de doar 7,2 mld. Lei. Ritmul deteriorării deficitului în ultimii 3 ani este foarte accelerat, în condițiile în care deficitul din aceeași perioada a anului trecut a fost de -16 mld. Lei și acum doi ani doar -6 mld. Lei.

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play