Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... analizând datele din ultimul deceniu, există o corelație pozitivă foarte evidentă dintre salariul mediu din economie și importuri?

Astfel, salariul a crescut în ultimul deceniu cu aproape 150% (de la 1.800 Lei în 2008, la aproape 4.800 Lei în debutul anului 2019), mult peste evoluția productivității locale. Această evoluție a generat mai multe probleme: scăderea competivității companiilor locale (România exportă mai puțin comparativ cu Ungaria, deși are o populație de aproape două ori mai mare), creșterea importurilor (deoarece producția locală nu face față cererii inflamate de salarii) și inflație, atât pe partea de ofertă (costurile companiilor cu salariile au crescut de la 8% (2008) la 14% (2017) exprimate ca pondere în total cheltuieli) cât și importată (inflația cauzată de produsele din import nefiind sub spectrul de control al Băncii Naționale a României).

Dacă vorbim despre salariile din sectorul public, acestea s-au dublat în ultimii 5 ani, cauzând creșterea deficitul public la cel mai mare nivel din ultimii 8 ani și majorarea dobânzilor cu care se împrumută statul român la cel mai mare nivel din Europa.

Importuri vs salariul mediu (An-la-an)

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play