Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... România înregistrează doar 12 tranzacții de plăți electronice folosind cardul / locuitor pe parcursul anului 2016 (deci, în medie, 1 plată / luna / locuitor)?

Este cel mai scăzut nivel din Uniunea Europneană, de 6 ori sub media din Europa Centrală și de Est (media în ECE fiind de 76 / locuitor) și de 9 ori sub media din UE (109 tranzacții electronice / locuitor). Deloc întâmplător, România înregistrează al doilea cel mai mare nivel al economiei subterane ca % din PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri) din UE, respectiv 28%. Doar Bulgaria stă mai prost (30%), în timp ce media din ECE este 22% și UE de 18%. Toate aceste cifre sunt ilustrate în graficele următoare!

Grafic 1: Tranzacții de plăți electronice prin card / locuitor

Sursa: MasterCard, date prelucrate de autor

Grafic 2: Economia subterană (% PIB)

Sursa: Comisia Europeană, date prelucrate de autor

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play