Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... România înregistrează cel mai ridicat nivel din UE din perspectiva salariului din administrația publicărelativ la salariul mediu pe economie?

Chiar dacă salariul mediu brut din administrația publică în România este de 1.121€, la jumătate față de media din UE, acesta este deja peste nivelul mediu al unor țări cotate deasupra României din punct de vedere economic, respectiv Ungaria (1.005€), Polonia (1.096€)—vezi graficul 1.

De asemenea, salariul mediu din administrația publică trebuie comparat cu salariul mediu din economie pentru o scalare și comparabilitate relevantă. Astfel, ponderea salariului din administrația publică în salariul mediu pe economie este de 165% în România, cel mai ridicat nivel din UE (care înregistrează o medie de 118%).

Normal că românii sunt din ce în ce mai tentați să lucreze la stat: au salarii cu 65% mai mari, lucrează mai puțin, condiții care favorizează existența unui cadru subiectiv în ceea ce privește motivația reală și criteriile de evaluare a performanței!

Grafic 1: Salariul mediu brut în administrația publică (€)

Grafic 2: Salariul mediu brut în administrația publică, procent din media / economie

Sursa: Eurostat, Consiliul Fiscal, date prelucrate de autor

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play