Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... microîntreprinderile active în România (94% din companiile active) înregistrează în ultimul deceniu un nivel contabil al activelor imobilizate aproape egal cu cel al veniturilor, de două ori mai scăzut comparativ cu media înregistrată de companiile mari?

Această evoluție reflectă două aspecte importante:

  1. profiturile înregistrate de microintreprinderile active în România (doar 2,2% la finalul anului 2017) sunt insuficiente pentru acoperirea costului de finanțare a investițiilor pe termen lung (care necesită un randament al activelor de cel puțin 10%);
  2. ineficiența comercială a activelor poate ascunde înregistrarea pe companie a unor active de interes personal (autoturisme scumpe peste necesarul companiei, imobile pentru locuința cu suprapunerea sediului social sau diferite cheltuieli de interes personal care nu sunt acoperite prin dividende).
Graficul 1: Eficiența comercială a activelor (Cifră afaceri / Active imobilizate)

Sursa: Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play