Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... după Grecia, România înregistrează cel mai ridicat nivel din UE din perspectiva șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani ca pondere în populația activă (1 din 4 persoane apte de munca este un tânăr șomer)?

Deși ne plângem de tensionarea pieței muncii (nu găsim angajați), înregistrăm un șomaj foarte ridicat în rândul tinerilor.

Cum se explică acest (aparent) paradox?

Din punctul meu de vedere, cauzele sunt multiple: salariul minim foarte ridicat (care ridică bariere de integrare în câmpul muncii pentru tineri), descurajarea antreprenoriatului, probleme în educație (tinerii nu au abilități practice), așteptările salariale foarte ridicate ale noilor generații comparativ cu nivelul abilităților, mobilitatea redusă a tinerilor (din cauza mentalității și a infrastructurii de transport foarte proaste). De asemenea, avem o populație activă foarte redusă (din cauza autogospodăririi în agricultura și ajutoarelor sociale confortabile care descurajează munca).

Graficul 1: Rata somajului: tineri cu vârsta sub 25 de ani (% din totalul populației active)
Graficul 1: Rata somajului: tineri cu vârsta sub 25 de ani (% din totalul populației active)

Sursa: Eurostat, date prelucrate de către autor

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play