Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... companiile cu venituri <1 mil. € inregistrează în ultimul deceniu o cifră de afaceri medie între 0,11–0,13 mil. Lei pentru fiecare angajat

…aproape de patru ori mai puțin decât media înregistrată de companiile mari (cu venituri peste 1.000.000€) la finalul anului 2017 (acestea din urmă înregistrând o dublare a eficienței muncii în ultimul deceniu)?

Deși salariul mediu nominal net a crescut în această perioadă de la 1.700 Leu (anul 2008) la aproximativ 2.700 Lei (anul 2017), nivelul cifrei de afaceri / angajat a rămas stabil la un nivel modest în cazul microintreprinderilor. Astfel, companiile mici au avut de suferit deoarece competitivitatea scăzută a acestora a fost depășită de cele cincisprezece majorări consecutive ale salariului minim pe economie în ultimul deceniu, alimentând creșterea costurilor. Cum să reziste o microîntreprindere la majorări atât de agresive ale salariilor, în contextul în care cifra de afaceri / angajat este stabilă? Foarte greu!

De aceea, cred că majorarea salariului minim pe economie, precum și creșterea costurilor salariale în sectorul public, a dezavantajat cel mai mult micile companii!

Graficul 1: Cifra de afaceri a companiilor / număr de angajați (mil. Lei)

Sursa: MFP, date prelucrate de autor

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play