Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... cheltuielile statului pentru salariile angajaților în sectorul public au crescut cu +25% în ultimul an, cu +50% în ultimii trei ani și aproape s-au dublat în ultimii șase ani?

Astfel, cheltuielile de personal ale statului au ajuns la 41,3 mld. Lei în primul semestru al acestui an, comparativ cu 33,2 mld. Lei în aceeași perioadă a anului trecut sau 27,8 mld. Lei în primul semestru din anul 2016. Conform cifrelor din graficul 1, ritmul de creștere al salariului în sectorul public a depășit semnificativ creșterea salariului mediu înregistrat în sectorul privat (care contribuie semnificativ la formarea veniturilor publice).

De aceea, majorarea salariilor în sectorul public s-a realizat în contextul unui deficit fiscal de aproape 15 mld. Lei în primul semestru din acest an, cel mai ridicat nivel din ultimii 8 ani (graficul 2).

Voi ce părere aveți: este sustenabil să majoram salariile actuale pe datorie, împovărând generațiile viitoare și sacrificând bunăstarea pe termen lung?

Grafic 1: Avansul salariului mediul înregistrat în sectorul privat vs sectorul public

Grafic 2: Excedent ⊕ / Deficit ⊖ fiscal (cifre exprimate în mil. Lei)

Sursa: Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play