Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... în ultimii 15 ani (2008–2023) mediul de afaceri din România a înregistrat aproape 1,9 milioane de companii care și-au întrerupt activitatea, comparativ cu doar 1,2 milioane de SRL noi înființate?

Practic, un calcul net indică faptul că am pierdut cca. 0,7 milioane de companii în ultimii 15 ani. Enorm, având în vedere că astăzi sunt active în România doar 0,6 milioane companii, țara noastră înregistrând cel mai scăzut număr de firme raportat la 1.000 de locuitori din UE. Astfel, deși avem un mediu de afaceri privat de aproape trei decenii, vârsta medie a unei companii active în România este de aproximativ 10 ani, cea mai mică din Europa. În Ungaria și Cehia vârsta medie a companiilor este de 15 ani, în Polonia se aproape de 20 de ani, iar în Germania depășește 30 de ani… cum să ne batem cu firmele internaționale adulte? Cum să fim competitivi? Cu niște copii de 10 ani… ?

Una din cauzele principale pentru această imaturitate a mediului de afaceri este instabilitatea fiscală — foarte multe modificări de taxe și impozite, complet impredictibil și implementate din scurt. Doar în ultimii 7 ani codul fiscal a înregistrat 545 de modificări de taxe. Cifre exacte ilustrate în graficul următor.

Sursa: Oficiul Național al Registrului Comerțului

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play