Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... dacă ați fi investit în indicele reprezentativ al pieței de capital din România în 2012, banii respectivi ar fi crescut cu 125% după ajustarea cu aprecierea monedei €?

Practic, vorbim de o dublare a investiției inițiale în mai puțin de un deceniu! Astfel, indicele BET a deschis anul 2012 la o valoare de 4.337 puncte, nivelul actual fiind ușor peste 10.000 de puncte. BET reflectă evolutia celor mai tranzacționate 16 companii de pe Piata Reglementată a BVB, exclusiv societatile de investitii financiare. Este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free-float-ului, criteriul principal de selectie al societatilor in indice fiind lichiditatea.

Cele 16 societăți sunt: BRD, BVB, Conpet, Digi, Electrica, Fondul Proprietatea, Medlife, Romgaz, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Transgaz, Transelectrica și Banca Transilvania, Alro, Purcari și Sphera Franchise Group. Indicele a fost lansat la data de 19 Septembrie 1997 cu o valoare de start de 1.000 puncte, fiind primul indice dezvoltat de BVB. Totodată, BET reprezinta indicele de referinta al BVB, a carui metodologie permite acestuia să constituie drept activ suport pentru instrumente financiare derivate (futures, options, etc.) și produse structurate (warrants, certificates, etc.).

Un rol extrem de important în dezvoltarea și susținerea pieței de capital din România este jucat de investițiile realizate prin sistemul de pensii private din Pilonul II și III. Acestea sunt un stabilizator al pieței bursiere prin strategiile de investiții pe termen lung (buy & hold), rol decisiv în succesul IPO la BVB prin participații de până la 20–25% în cadrul ofertelor, promovează cele mai bune practici de guvernanță corporativă, doresc o mai bună diversificare sectorială și mai multe oferte publice.

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play