Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... veniturile publice din TVA, exprimate ca și raport în PIB, în anul 2018 sunt la 6,3%, respectiv cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu?

Ponderea veniturilor din TVA ca și raport în PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri) a scăzut mult mai accelerat decât diminuarea TVA (generalizată, sau la anumite produse). Aceasta arată că statul nu reușește să capteze creșterea economică din ultimii 5 ani la nivelul potențial din perspectiva eficienței colectării veniturilor publice. În acest context, România înregistrează cel mai ridicat nivel al economiei subterane din UE!

Venitul din TVA % PIB

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play