Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... ultimele modificări ale legii pensiilor implică un cost adițional în buget de 8 miliarde Lei (în 2019) și încă 20 miliarde Lei (în 2020)?

Acestea reprezintă ca și procent din PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri) 2,4% (în 2020), 5,8% (în 2021) și 8% (în 2022). Aceste cheltuieli se adaugă la deficitul public, care se ridică  în momentul de față la 1,4% din PIB (sfârșitul lunii Mai) și poate depăși chiar 4% până la sfârșitul acestui an (dacă se continuă în același ritm).

Ritmul majorării pensiilor este nesustenabil, deoarece NU avem cele trei circumstanțe atenuante care pot sprijini aceste creșteri:

  1. creșterea veniturilor fiscale prin reducerea economiei subterane și fiscalizarea creșterii economice (România inregisteaza cea mai scăzută pondere a investițiilor publice în PIB din UE);
  2. creșterea forței de muncă active în țară (România înregistrează cel mai accelerat fenomen de emigrare și îmbătrânire din UE);
  3. creșterea sustenabilă a veniturilor forței de muncă active în momentul de față (care nu poate fi posibilă în lipsa investițiilor și creșterii productivității). Ce se va întâmplă în contextul majorării nesustenabile a pensiilor (+70% cumulat în următorii doi ani) și a salariilor în sectorul public (+25% anul acesta, contribuind astfel la dublarea acestora în intervalul 2016–2019)?
    Simplu: noi taxe (cel mai probabil TVA), reduceri de investiții (adio extindere infrastructură) și taieri de bugete la direcțiile considerate de importanță secundară (ex.: cultură, educație)

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play