Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... soldul furnizorilor în bilanțul celor mai mari 100 de multinaționale active în România a crescut de la 14 mld. Lei (în 2008) la 31 mld. Lei (în 2017)?

Acesta reprezintă în medie 5% din soldul furnizorilor înregistrat la nivelul întregii economii (o pondere similară cu ponderea în PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri), ceea ce reflectă că majoritatea acestor furnizori sunt domestici)? De remarcat faptul că cele mai mari 100 de multinaționale active în România concentrează 5% în soldul furnizorilor la nivelul întregului mediu de afaceri, dar 11% din totalul creanțelor!

Practic, aceasta înseamnă că aceste companii își plătesc furnizorii mai rapid și, în același timp, permit clienților termene extinse de plată! Aceasta reflectă faptul că multinaționalele finanțează mediul de afaceri local prin creditul furnizor, contribuind la creșterea lichidității companiilor românești.

Furnizori (mld. Lei) — top 100 mulținationale active în România

Am ajuns la aceste concluzii după analiza evoluției situațiilor financiare pentru cele mai mari 100 de companii multinaționale active în România în ultimul deceniu! În zilele ce urmează voi continua cu alte concluzii privind multinaționalele active în România. #AdevăruriDespreMultinaționale

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play