Astfel, ponderea salariului minim în salariul mediu din România a crescut de la 27% (anul 2008) la 46% (finalul anului 2018), mult peste nivelul înregistrat în Ungaria (38%), Cehia (34%) sau Polonia (32%). Astfel, creșterea salariului minim a fost forțată mult peste capacitatea mediului de afaceri de a suporta această presiune, descurajând performanță muncii și competitivitatea companiilor.
Mai exact, companiile nu au fost capabile să crească și restul salariilor angajaților din firmă, în același ritm cu majorarea forțată a salariului minim, reducând astfel diferențele dintre salarii. Pe cale de consecință, angajați cu experiență și rezultate superioare înregistrează diferențe din ce în ce mai mici de salariu comparativ cu cei plătiți la nivelul salariului minim, ceea ce descurajează performanța muncii și competitivitatea generală a firmei! Această explică și decelerarea ritmului de creștere al exporturilor din ultimii trei ani, în ciuda deprecierii monedei naționale. Astfel, s-a mizat că majorarea forțată a salariilor va ajută la reducerea fenomenului emigrării din România!
Teoretic, medicamentul ar fi trebuit să funcționeze. Practic, vedem un dezastru total! În ultimii trei ani am pierdut aproape 630.000 de români care au emigrat să lucreze în țări mai dezvoltate. Nu cred că românii ar rămâne în țară pentru un venit majorat nominal cu 1.000 Lei în plus, din care jumătate este erodat de inflație (realitatea ultimului deceniu), deoarece pot pleca în străinătate pentru un venit suplimentar de cel puțin 1.000 €. În orice caz, nu salariile reprezintă principală cauză a plecării în străinătate a românilor cu un nivel de educație peste medie. Românii care pleacă nu mai au încredere în instituțiile politizate (justiție, ANAF etc.), sistemele slabe (sănătate, educație, poliție), iar companiile NU au condiții prielnice pentru afaceri (infrastructură, resurse umane, investiții publice, stabilitate fiscală, corputia ridicată care încurajează dezvoltarea economiei subterane). De aceea pleacă românii! Pentru că sunt îngroziți să-și crească copii într-un asemenea mediu! Pentru că sunt îngroziți că pot face infarct și viața lor poate depinde de disponibilitatea unui singur doctor (vezi cazul Busuioc din Craiova). Teorectic, deși medicamentul creșterii salariilor ar fi trebuit să fie bun, administrarea acestuia în doze foarte mari, și în lipsa altor tratamente (reformele structurale necesare listate anterior) nu face decât să agraveze și mai mult problema pacientului: depopularea României!