Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... România este singura țară din UE care a înregistrat în fiecare an din ultimii patru ani o creștere a cheltuielilor publice mai accelerată decât cea a veniturilor publice?

Aceasta determină creșterea deficitului fiscal la primul semestru din anul acesta la aproape 2% din PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri), cel mai mare nivel din UE. Când restul țărilor se pregătesc pentru vremuri mai grele prin acumularea de reserve (excedent fiscal) și păstrarea deficitului sub control, România este singura țară din UE care își adâncește deficitele gemene (fiscal și comercial) pe timpul expansiunii.

Ne încăpățânăm să demonstrăm imposibilul, respectiv că iarna este la fel de bine precum vara! Noi și greierele…

Sursa: Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de către autor

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play