Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... România a înregistrat în anul 2018 o valoare medie a exporturilor / locuitor de doar 2.938 €?

Al doilea cel mai scăzut nivel din UE după Grecia, și de patru ori sub media din UE (11.167 €/locuitor). Ungaria, o țară cu populație de două ori mai mică comparativ cu cea a României, înregistrează exporturi totale de 92 mld. €, respectiv 9.414 € / locuitor, de trei ori peste media din România.

Cel mai bun rezultat din UE din perspectiva exporturilor / locuitor este înregistrat de Belgia, o țară cu 11,4 mil. locuitori, exporturi de 360 mld. €, ceea ce înseamnă 31.592 € / locuitor, de 10 ori mai bine decât România. Capacitatea unei țări de a exporta reflectă competitivitatea companiilor din țara respectivă, iar România stă foarte prost la acest capitol. Principalii factori care limitează competitivitatea firmelor din România sunt:

  1. vârsta foarte redusă, durata medie de viață a unei companii din România fiind 10 ani (cel mai scăzut din UE);
  2. investițiile modeste din cauza impredictibilitatii fiscale, tensionării forței de muncă și economiei subterane (concurența neloială);
  3. gradului foarte scăzut de capitalizare (25%, cel mai mic din UE), ceea ce determină o dependentă ridicată de finanțarea externă și vulnerabilitate la fluctuația costului de finanțare!

Exporturi (€ / locuitor)

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play