Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... România a înregistrat cea mai mare creștere economică în 2017 din Europa?

Dar, în același timp, și cea mai mare pondere a contribuției consumului în formarea PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri). Astfel, aproape 80% din formarea PIB din anul 2017 a provenit din consum în cazul României, mult peste ponderea înregistrată în Polonia (54%), Ungaria (51%), Cehia (45%) sau Bulgaria (72%).

Problema majoră este orientarea consumului din România cu prepondenta către importuri, și mai puțin către producția domestică! Deci, îndatorăm suplimentar țara că să alimentăm consumul, care se duce mai departe către importuri și creează locuri de muncă în străinătate, importând produse și servicii la livrarea cărora contribuie forța de muncă din România (care emigrează cel mai accelerat din Europa) … iar generațiile viitoare primesc datorii mai mari pe care trebuie să le plătească cu taxe suplimentare… unde este înțelepciunea aici?

Formarea PIB: consum / altele

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play