Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... ponderea creditelor financiare în venitul bănesc net (după taxe) al populației din România rămâne la un nivel ridicat de peste 50% în fiecare an din ultimul deceniu?

Practic, peste jumătate din venitul fiecărei gospodării se duce pentru plata ratelor la creditele bancare. Dacă adăugăm și inflația ridicată (4,6% în 2018, cel mai ridicat din UE) care alimentează creșterea ROBORROBOR Romanian Interbank Offer Rate [Ro. Rata Ofertă Interbancară Românească] reprezintă rata dobânzii la care băncile din România, participante la calculul acestui indice, sunt dispuse să împrumute reciproc în lei, sub formă de depozite. Funcționând pe principiul cererii și ofertei, ROBOR este indicatorul principal pentru costul împrumuturilor interbancare, fiind superior ratei ROBID. Se stabilește pentru diferite scadențe, cele de 3 și 6 luni fiind esențiale pentru creditele cu dobândă variabilă oferite clienților. Calculul ROBOR, efectuat de Thomson Reuters la indicarea BNR, este media aritmetică a cotațiilor, excluzând valorile extreme, în intervalul orar 10:45-11:00., precum și creșterea prețului la combustibil… ajungem la concluzia tristă că românii sunt mai bogați (datorită creșterii nominale a salariilor) dar mai săraci din perspectiva puterii de cumpărare (din cauza elementelor prezentate aici).

Credite financiare / venit bănesc al populației României

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play