Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... analizând structura Produsului Intern Brut din ultimii 25 de ani, ponderea consumului final a reprezentat în medie 77% din PIB?

Aceasta demonstrează că modelul de creștere economică al României este bazat structural pe consum. În condițiile în care competitivitatea companiilor locale a fost tot timpul inferioară celor din străinătate, o parte semnificativă din consum a fost orientat către importuri, ceea ce a alimentat presiuni constante asupra deprecierii monedei naționale. Aceasta este una dintre principalele explicații pentru deprecierea constantă a monedei naționale față de principalele valute internaționale. Spus mai simplu (pe românește, în românește), PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri)-ul nostru crește atunci când mâncăm, bem, ne îmbrăcăm, cumpărăm electrocasnice, servicii și alte produse!

Ceea ce ar fi fost foarte bine, dacă majoritatea produselor cumpărate ar fi fost “made în Romania”… din păcate, nu este cazul. La mulți ani!

Ponderea consumului final în PIB

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play