Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... ponderea cheltuielilor de personal în sectorul public, exprimată ca și procent în PIB, a ajuns aproape de 11% pe parcursul anului 2018, ceea ce reprezintă maximul istoric al României din ultimii 30 de ani?

Nivelul minim a fost înregistrat în anul 1997 (5,4%), în timp ce maximul anterior a fost înregistrat în anul 2009 (10,4%). Astfel, cheltuielile statului pentru salariile angajaților în sectorul public au crescut cu +25% în ultimul an, cu +50% în ultimii trei ani și aproape s-au dublat în ultimii șase ani.

Mai exact, cheltuielile de personal ale statului au ajuns la 41,3 mld. Lei în primul semestru al acestui an, comparativ cu 33,2 mld. Lei în aceeași perioadă a anului trecut, 27,8 mld. Lei în primul semestru din anul 2016 sau 19,6 mld. Lei în primul semestru din 2012. Practic, vorbim despre o dublare a cheltuielilor de personal în sectorul public în ultimii 6 ani, total nesustenabil, în condițiile în care România înregistrează deviații majore față de reperele indicatorilor similare din UE:

  • România înregistrează cel mai ridicat procent al angajaților în sectorul public din totalul angajaților cu carte de muncă din economie, respectiv 26% sau 1,2 milioane salariați;
  • România înregistrează cea mai mare depășire din UE a salariului mediu din sectorul public prin comparație cu sectorul privat, respectiv 65% (în condițiile în care media din UE este de 18%);
  • România înregistrează o creștere accelerată a deficitului public, acesta ajungând la 26 mld. Lei în primele 11 luni din 2018, comparativ cu 10 mld. Lei în perioada similară a anului anterior, și cel mai ridicat nivel din ultimii 8 ani.

Cheltuieli salariale în sectorul public % PIB

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play