Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... numărul tranzacțiilor imobiliare (vânzare-cumpărare) înregistrate în România în primul trimestru al acestui an a fost de numai 116.109 imobile?

În scădere cu 22% față de aceeași perioadă a anului anterior (148.951 tranzacții în trim. I din 2018), în timp ce tranzacțiile imobiliare din al doilea semestru al anului 2018 au totalizat 263.069 imobile, în scădere cu 23% față de același semestru din anul anterior (344.992 tranzacții în Sem. II din 2017).

Piața imobiliarelor înregistrează 9 luni consecutive de scăderi ale tranzacțiilor cu minim 20%. Scăderea cererii este cauzată de mai mulți factori: temperarea ritmului de creștere a salariilor în sectorul privat, plafonarea gradului de îndatorare, creșterea inflației și a dobânzilor, incertitudinile privind locul de muncă din cauza dificultăților financiare întâmpinate de companii (valoarea instrumentelor refuzate la plată în primul trimestru din acest an a depășit nivelul total înregistrat în 2018) și diminuarea bugetului alocat programului „Prima Casă”.

În contextul în care cererea pentru imobiliare scade, oferta crește, iar companiile active în sectorul construcțiilor rezidențiale înregistrează un grad ridicat de îndatorare (acestea au bănci, leasing-uri, furnizori, salarii și taxe de plătit), este previzibil că prețul mediu al imobiliarelor va înregistra o contracție semnificativă până la finalul anului 2020. Foarte puțini dezvoltatori imobiliari construiesc proiecte finanțate prin capitalul propriu și sunt capabili să mențină prețul mediu sus în acest context!

Tocmai de aceea anul 2019 a debutat cu o intensificare a campaniilor de promovare a proiectelor rezidențiale, precum și înmulțirea ofertelor promoționale (discount-uri de minim 10% pentru achiziții realizate într-o perioada limitată)! Aceste trucuri comerciale clasice nu pot revigora piața imobilarelor care înregistrează o supraevaluare medie de minim 25% comparativ cu valoarea fundamentală. Singurul mecanism care poate regla și revigora o piață cu ofertă în creștere și cerere în scădere este scăderea prețului cu minim 25% astfel încât acesta să se apropie de valoarea fundamentală investițională, și să revină la un nivel rezonabil și corect pentru cumpărători!

Evoluție tranzacții imobiliare (vânzare-cumpărare) — cifre ANCPI

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play