Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... numărul de nou-născuți vii a scăzut la minimul din ultimii 50 de ani?

În condițiile în care nivelul pentru 2018 a fost aproape de 190.000 și estimările pentru anul curent (având în vedere evoluția la primele 10 luni) indică un nivel apropiat de același prag.

Numărul anual de nou-născuți nu a mai scăzut atât de mult din 1967, anul următor decretului dat de Ceaușescu, decret prin care a interzis avorturile și metodele contraceptive. Potrivit datelor Academiei Române și INSINS Institutul Național de Statistică, anual între 1970 și 1989 s-au născut câte 360 de mii de copii, în medie. În 1989 s-au născut 369.000 de copii, iar în 1990, numărul a fost de 314.746. De atunci natalitatea a scăzut aproape continuu, cu ușoare reveniri. Până acum, însă, 190.000 de mii de nou-născuți nu am mai avut din anii ’60. În acest context, este clar că măsurile de majorare a alocației din pix din ultimii ani nu au fost sustenabile deoarece nu au avut efecte de multiplicare intergenerație în economie.

Propun o formulă prin care se poate încuraja natalitatea cantitativ și calitativ: reduceri progresive de taxe plătite de părinți la fiecare copil suplimentar! Sistemul francez! Ex.: 10% taxe reduse la primul copil, 20% la al doilea și 25% la al treilea! Impactul în buget este similar cu dublarea alocațiilor, respectiv 6 miliarde Lei, dar va duce la creșterea păturii de mijloc în 20–30 de ani, capabilă să aducă valoare adăugată în România!

Spre exemplu, o familie unde ambii părinți câștigă salariul minim pe economie, veniturile nete sunt aproape de 4.200 Lei iar veniturile totale brute se ridică aproape de 7.200 Lei. Practic, 20% din taxele și contribuțiile totale pe venituri reprezintă aproximativ 600 Lei, subvenții care ar putea fi oferite pentru 2 copii.

La o familie unde veniturile nete ale ambilor părinți sunt de două ori peste salariul minim pe economie (aprox. 8.400 Lei câștiguri nete fiscalizate pentru ambii părinți), subvențiile la impozitul pe venit se ridică la 1200 Lei pentru 2 copii. Impactul acestei măsuri în bugetul public este similar cu dublarea alocațiilor copiilor recent adoptată (6 mld. Lei impact total), dar mecanismul diferit leagă aceste beneficii cu niște contribuții proporționale. Un efect foarte puternic al acestei măsuri este că va reduce economia subterană (părinții nu vor mai accepta să lucreze cu salariile la negru)!

Trebuie să învățăm că nimic nu este gratuit.

Inclusiv învățământul public, care costă statul aprox. $30.000 pentru educația unui elev până la 15 ani! Dacă doar oferim cadouri electorale populiste pe datorie, fără să le corelăm cu niște contribuții sau efecte viitoare pozitive, nu facem decât să ne îndatorăm și să amanetăm viitorul copiilor noștri! Este urgent să gândim soluții la problema demografică, cea mai mare tragedie a țării: valoarea prezentă a datoriei României către români (pensionari și salariați) a pensiilor viitoare va fi aproape 600 mld. € în 2021 („datoria nevazută”), de 8 ori peste datoria publică actuală (“vazută”).

Dacă multiplicăm alocațiile din pix, nu rezolvăm această problemă!

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play