Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... marjă brută a companiilor active în sectorul construcțiilor de clădiri rezidențiale și nerezidențiale a crescut de la 39% (2013) la 52% (2018)?

Ceea ce înseamnă că la fiecare 1 Leu cheltuiala operațională / mp cu un proiect rezidențial, prețul final este de aproape 2 Lei / mp.

Cheltuielile cu salariile reprezintă 20% din prețul final, în timp ce materia primă 30%. Atunci de ce firmele care sunt active în acest sector raportează un profit operațional (EBIT, sau Rezultat Exploatare) de doar 10%, și un rezultat net (EAT) de doar 6%?

Explicația constă în ponderea foarte ridicată a altor cheltuieli din exploatare (prestațiile cu terții, facturi fictive prin care se plătesc la negru salariile muncitorilor de pe șantier, mutarea profiturilor pe alte companii etc.). Astfel, majoritatea proiectelor rezidențiale se construiesc la un cost între 500–1.000 € / mp (în care este inclus și costul terenului aferent fiecărui imobil), în timp ce prețul mediu din piață pentru majoritatea proietelor rezidențiale fluctuează între 1.500–2.500 € / mp.

Prețul final al apartamentelor este cel puțin dublu comparativ cu nivelul costurilor operaționale / mp… iar restul profiturilor nu se văd deoarece sunt „șifonate” prin alte cheltuieli de exploatare, care reprezintă 40% din cifra de afaceri, mult peste media națională de 20%! Majoritatea proiectelor rezidențiale se construiesc și finalizează în 2–3 ani, timp în care dezvoltatorul obține un profit imens (prețul mediu fiind dublu comparativ cu nivelul costurilor de producție).

Spre deosebire, majoritatea cumpărătorilor achiziționează imobilul prin credit ipotecar, plătind în cei 25–30 de ani o sumă totală dublă comparativ cu prețul imobilului. Scalând la nivel unitar, dezvoltatorul construiește cu 1 Leu, vinde la un preț final de 2 Lei (prețul fiind supraevaluat cu cel puțin 25%) iar cumpărătorul care achiziționează printr-un împrumut bancar plătește în total 4 Lei în perioada totală de rambursare a creditului.

Este corect acest raport? Voi ce părere aveți?

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play