Aceste companii de top au sistat investițiile pe parcursul anului 2018. Astfel, ponderea activelor imobilizate (mașini, echipamente, construcții, utilaje, investiții financiare pe termen lung, licențe, brevente, aplicații software, etc.) în totalul activelor celor 1.000 de companii de top a scăzut la doar 52%, minimul ultimului deceniu.
Valoarea contabilă a activelor imobilizate a crescut doar cu 1,6% (cel mai slab ritm de creștere din ultimul deceniu), de la 238 mld. Lei (în 2017) la 242 mld. Lei (în 2018).
Aceste companii „gigant” au o vizibilitate mai mare asupra industriilor în care activează (prin pozițiile de lider de piață), sectoarelor de clienți pe care le deservesc (datorită portofoliului extins de parteneri) și maturității acestora (experiența individuală a persoanelor decidende cuplată cu know-how-ul organizației), având în vedere că vârstă medie a celor mai mari 1000 de companii active în România este de 19 ani (comparativ cu durata medie de viață a unei firme în România de doar 10 ani).
Cred că investițiile companiilor de top au fost sistate în 2018 din cauza incertitudinii fiscale și politice (prea multe guverne și miniștri schimbați la ordine politice într-un timp foarte scurt, ceea ce a perturbă continuitatea reformelor structurale). De asemenea, apropierea sfârșitului ciclului de creștere economică creează premisele unor oportunități de investiții mult mai interesante în timpul recesiunii.