Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... în primul semestru din acest an statul Român a cheltuit cu 20 mld. Lei mai mult decât a încasat?

A generat un deficit de aproape 2% din PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri), aproape cel mai mare din ultimul deceniu. Structura cheltuielilor este deficitară pe segmentul de investiții, în ciuda declarațiilor politice ca acestea o să fie prioritate națională în acest an.

Din totalul cheltuielilor publice de 168 miliarde Lei în primul semestru, statul cheltuie:

  1. 33% pentru asistență socială;
  2. 30% pentru salarii;
  3. 13% pentru bunuri și servicii;
  4. 6% pentru dobânzi;
  5. 4% pentru investiții.

Voi ce părere aveți despre aceste priorități?

Sursa: Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de către autor

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play