Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... deficitul fiscal înregistrat de România în primele trei luni ale acestui an se ridică la aproape 5,5 mld. Lei?

Cel mai ridicat din aceeași perioada a ultimului deceniu, precum și cel mai mare din UE exprimat că procent în PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri)!

Deficitul fiscal crește din cauza avansului mult mai rapid al cheltuielilor (în special cele cu salarii, ajutoare sociale, bunuri și servicii) comparativ cu veniturile publice (care cresc foarte lent pe segmentul veniturilor fiscale). În acest context, investițiile publice exprimate ca procent în PIB se situează la cel mai mic nivel din ultimul deceniu!

Deficit fiscal în Trim I (milioane Lei)

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play