Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... creditele noi acordate populației pe parcursul anului 2018 se ridică la aproximativ 37 miliarde Lei, aproape de nivelul înregistrat în anul 2008 (înainte de impactul ultimei crize financiare)?

Deși nu mai sunt acordate „cu buletinul”, volumul creditelor nou acordate a crescut constant în ultimii cinci ani, ajungând la maximul istoric înregistrat în anul 2008. Singura diferență față de situația din 2007–2008 este orientarea masivă a populației către creditele contractate în moneda națională. Astfel, doar 3% din totalul creditelor acordate populației în 2017–2018 sunt denominate în €, în timp ce media din perioada 2007–2008 a fost de 60%! Probabil de aceea subiectul ROBORROBOR Romanian Interbank Offer Rate [Ro. Rata Ofertă Interbancară Românească] reprezintă rata dobânzii la care băncile din România, participante la calculul acestui indice, sunt dispuse să împrumute reciproc în lei, sub formă de depozite. Funcționând pe principiul cererii și ofertei, ROBOR este indicatorul principal pentru costul împrumuturilor interbancare, fiind superior ratei ROBID. Se stabilește pentru diferite scadențe, cele de 3 și 6 luni fiind esențiale pentru creditele cu dobândă variabilă oferite clienților. Calculul ROBOR, efectuat de Thomson Reuters la indicarea BNR, este media aritmetică a cotațiilor, excluzând valorile extreme, în intervalul orar 10:45-11:00. este sensibil iar miza atât de mare… aproape 70% din soldul creditelor acordate astăzi populației (și aflate în derulare spre rambursare) sunt denominate în Lei, valoarea ratelor lunare fiind influențate semnificativ de nivelul ROBOR!

Total valoare credite noi acordate populației (cifre exprimate în mil. Lei)

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play