Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... contribuțiile fiscale (impozit profit, dividend, TVA și contribuții pentru salarii) plătite de cele mai mari 100 de multinaționale în România ultimului deceniu au crescut de la 11 mld. Lei (în 2007) la 22 mld. Lei (în 2017)?

În linie cu evoluția cifrei de afaceri (dublare în ultimul deceniu).

Plățile fiscale efectuate de cele mai mari 100 de multinaționale reprezintă 16% din veniturile fiscale înregistrate de stat în 2017 (140,2 mld. Lei), 9% din veniturile publice totale (252 mld. Lei) și aproximativ 5% din PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri)-ul înregistrat în anul respectiv. Astfel, fără aportul direct al acestor companii, deficitul fiscal ar fi fost cel puțin dublu (fără să considerăm și efectele pozitive indirecte propagate furnizorilor).

Total contribuții fiscale (mld. Lei) — top 100 mulținationale active în România

Am ajuns la aceste concluzii după analiza evoluției situațiilor financiare pentru cele mai mari 100 de companii multinaționale active în România în ultimul deceniu! În zilele ce urmează voi continua cu alte concluzii privind multinaționalele active în România. #AdevăruriDespreMultinaționale

Logo Money in Motion

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play