Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... companiile mari înregistrează o marjă brută mult superioară microintreprinderilor, contrazicând astfel ideea că marile firme își diminuează profitul declarat în România prin tehnica „prețurilor de transfer”?

Principala modalitate prin care companiilor mari pot diminua artificial profitul înregistrat în România și, implicit, impozitul plătit, este creșterea cheltuielilor de aprovizionare (eventual prin achiziția de materie primă sau mărfuri de la companii din grup). Totuși, marja brută (diferența dintre costurile de aprovizionare cu materia primă și mărfuri) este superioară la companiile mari, probabil pe fondul puterii de negociere mai mare și a termenelor mai reduse de plată, care ajută la obținerea unor discounturi comerciale favorabile! Deși s-a vehiculat foarte des că firmele mari își diminuează profiturile pentru a plăti taxe mai mici, nu cred că problema optimizării fiscale la limită legii este generalizată în rândul companiilor mari. Dimpotrivă, cred că economia subterană și evaziunea sunt mai generalizate în rândul microintreprinderilor!

Marja brută (% cifra afaceri) — în funcție de dimensiunea companiei

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play