Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... cifra de afaceri consolidată a celor mai mari 100 de multinaționale active în România s-a dublat în ultimul deceniu?

Crescând de la 128 mld. Lei (în 2007) la 277 mld. Lei (în 2017), și reprezintă 21% din veniturile consolidate la nivelul întregului mediu de afaceri, respectiv 28% din PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri)-ul României.

Creșterea veniturilor a fost posibilă datorită învestiților realizate pe termen lung prin reinvestirea majorității profiturilor obținute. Multinaționalele înregistrează o reinvestirea în companie a 65% din nivelul profiturilor obținute în ultimul deceniu, cu o rată de distribuire a dividendelului de doar 35%, respectiv 19 mld. Lei.

Prin comparație, dividendele totale înregistrate la nivelul întregului mediu de afaceri în ultimul deceniu se ridică la 264 mld. Lei (din care 75% în 2016–2017, după reducerea impozitului de la 16% la 5%), în condițiile în care rata de distribuire a dividendului a fost de 111%.

Cifră afaceri top 100 mulținationale active în România (mld. Lei)

Am ajuns la aceste concluzii după analiza evoluției situațiilor financiare pentru cele mai mari 100 de companii multinaționale active în România în ultimul deceniu! În zilele ce urmează voi continua cu alte concluzii privind multinaționalele active în România. #AdevăruriDespreMultinaționale

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play