Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... investițiile publice (reflectate prin cheltuielile de capital), au crescut nominal doar cu 6,8 mld. Lei în ultimii 5 ani (de la 17,1 mld. Lei în 2014 la 23,9 mld. Lei în 2018), în timp ce cheltuieli publice cumulate pentru salarii și ajutoare sociale au crescut de aproape 10 ori mai mult?

Respectiv cu +66 mld. Lei (de la 121 mld. Lei în 2014 la 187 mld. Lei în 2018)? Aceasta a fost prioritatea guvernanților în ultimii 5 ani : de zece ori mai importantă creșterea salariilor și a ajutoarelor sociale, comparativ cu dezvoltarea economiei prin investiții!

Cheltuieli de capital (mld. Lei)

Problema este foarte gravă, și încerc să o explic metaforic: dacă te arunci la consum prin creșteri de salarii pe datorie, o să ajungi să ai o mare problemă când se termină banii (#wageledgrowth — când „pui căruța înaintea boilor”). Cred că era mult mai bine pentru viitorul țării și al generațiilor următoare să stimulăm economia prin investiții, contribuind la creșterea competitivității firmelor și, implicit, la creșterea sustenabilă a salariilor (#investmentledgrowth — când ai o dezvoltare tip „cal-căruță” care merg armonios împreună).

 

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play