Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... România a înregistrat la finalul primului semestru din acest an cel mai ridicat nivel al inflației din UE, maximul din ultimii cinci ani?

Astfel, inflația anuală înregistrată în luna Iunie a fost de 5,4%, în condițiile în care medie din UE a fost de 2%. (vezi graficul 1 și 2). Creșterea inflației a contribuit la majorarea dobânzilor, ROBORROBOR Romanian Interbank Offer Rate [Ro. Rata Ofertă Interbancară Românească] reprezintă rata dobânzii la care băncile din România, participante la calculul acestui indice, sunt dispuse să împrumute reciproc în lei, sub formă de depozite. Funcționând pe principiul cererii și ofertei, ROBOR este indicatorul principal pentru costul împrumuturilor interbancare, fiind superior ratei ROBID. Se stabilește pentru diferite scadențe, cele de 3 și 6 luni fiind esențiale pentru creditele cu dobândă variabilă oferite clienților. Calculul ROBOR, efectuat de Thomson Reuters la indicarea BNR, este media aritmetică a cotațiilor, excluzând valorile extreme, în intervalul orar 10:45-11:00. cu maturitate la trei luni fluctuând între 3%–3,5% în ultima lună, de trei ori peste nivelul înregistrat în aceeași lună a anului anterior (vezi graficul 3). Estimez că aceasta a dus la creșterea ratelor la bancă pentru majoritatea populației cu 20%–25%!

Grafic 1: Inflația în Uniunea Europeană (Semestrul I, 2018)

Sursa: Eurostat, BNRBNR Banca Națională a României, date prelucrate de autor

Grafic 2: Inflația anuală România vs Uniunea Europeană (medie)

Sursa: Eurostat, BNR, date prelucrate de autor

Grafic 3: Inflația anuală vs ROBOR (3M)

Sursa: INSINS Institutul Național de Statistică, BNR, date prelucrate de autor

Tu ai resimțit în buzunar creșterea ROBOR și a prețurilor?

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play